"Je kunt niets idiot-proof maken
omdat idioten zo vindingrijk zijn..."

"Het belangrijkste in communicatie is
te horen wat niet wordt gezegd..."

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit

Geplaatst op: 27 juli 2016, geschreven door: mr. G.J.A Van Dinter - Categoriën:

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Desalniettemin oordeelde de Hoge Raad op 15 april 2016 dat bij overgang van de aandelen in een vastgoed bv krachtens schenking of erfrecht een beroep op de fiscaal voordelige Bedrijfs-Opvolgings-Faciliteit (BOF) niet is uitgesloten.

Dit betekent dat bij overgang van een vastgoedportefeuille de totale belastingheffing beperkt kan worden tot enkele procenten als het om het ondernemingsvermogen gaat. Dat in tegenstelling tot de situatie dat er geen beroep gedaan kan worden op de BOF waarop de totale belastingheffing kan oplopen tot 40%. Bij dit alles moet wel bedacht worden dat in deze kwestie sprake was van een zeer omvangrijke vastgoedportefeuille die een waarde van enkele honderden miljoenen euro’s vertegenwoordigde. Uitgangspunt bij de beoordeling of een beroep op de BOF kan worden gedaan is onder meer dat sprake moet zijn van een situatie dat er werkzaamheden worden verricht die het normale vermogensbeheer te boven gaan en daarmede een hoger dan normaal rendement wordt gerealiseerd.

U kunt de uitspraak terugvinden door op onderstaande link te klikken:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2016:633

Meer weten?

Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van bouw- en vastgoedrecht alsmede onderhouden wij nauwe contacten met fiscaal deskundigen die weten van de “hoed en de rand”. Wij adviseren en begeleiden u als ondernemer. Op een professionele en resultaat gerichte wijze gaan wij te werk. Samen met u kijken we naar de verschillende mogelijkheden. Voor meer vragen kunt u contact op nemen met mr. G.J.A. Van Dinter.