"Je kunt niets idiot-proof maken
omdat idioten zo vindingrijk zijn..."

"Het belangrijkste in communicatie is
te horen wat niet wordt gezegd..."

Stagiair in uw onderneming? Leren staat voorop!

Geplaatst op: 12 augustus 2016, geschreven door: mr. B.G.N. (Bart) Gubbels - Categoriën:

stagiaire-zoekt-begeleidingDe wet kent de term ‘stagiair’ niet, terwijl veel ondernemers wel regelmatig stagiairs op de werkvloer hebben. De stagiairs kunnen ervaring opdoen en de praktijk leren kennen, u kunt profiteren van hun frisse blik en hebt een extra handje hulp in drukke tijden.

U moet er wel beducht voor zijn dat dat ‘handje hulp’ niet het hoofddoel van de stage wordt. Verschillende collega-ondernemers hebben zich daar al mee in de vingers gesneden. Vaste rechtspraak is, dat er kritisch moet worden gekeken naar de werkzaamheden van de stagiair. Staat daarbij het leerelement voorop, dan is het een stage. Staat daarbij echter het werkelement voorop, dan kan de stage worden aangemerkt als arbeid onder een arbeidsovereenkomst en is de stagiair geen stagiair, maar werknemer. Wel zal er sprake moeten zijn van alle elementen van een arbeidsovereenkomst: de verplichting tot het verrichten van arbeid gedurende een zekere tijd, de verplichting om loon te betalen (al wordt het wellicht ‘stagevergoeding’ genoemd) en het aanwezig zijn van een gezagsverhouding.

De kwalificatie ‘arbeidsovereenkomst’ is vervelend, want als de stagiair wordt aangemerkt als werknemer, zitten daar nogal wat verplichtingen voor u als ondernemer aan vast. Zo moet u het minimumloon (of cao-loon) betalen, u moet sociale premies afdragen, u moet vakantiegeld betalen, de stagiair krijgt doorbetaald als hij ziek is, de stagiair valt onder het gewone ontslagrecht, et cetera.

Kunt u dan niet in een schriftelijke overeenkomst expliciet met de stagiair afspreken dat het een stage betreft en geen arbeidsovereenkomst? Nee: dergelijke ‘etikettenschwindel’ is niet toegestaan. Is de uitvoering als een arbeidsovereenkomst, dan is het een arbeidsovereenkomst, welk etiket u er ook op plakt.

Let wel: dit alles wil niet zeggen dat er niet gewerkt mag worden door een stagiair: werken mag, maar het –onder begeleiding- opdoen van ervaring en kennis moet het doel zijn, niet het verrichten van arbeid ten behoeve van enig bedrijfsdoel (winst maken). Bovendien is het dan verstandig om ook geen enkele vergoeding of slechts een lage onkostenvergoeding uit te keren, zodat dat bedrag niet als loon kan worden gezien (en de overeenkomst dus niet als arbeidsovereenkomst).

Valt uw onderneming onder een cao waarin de stagiair apart wordt benoemd, dan kan dat anders liggen. Het is dus verstandig om daar ook even op te letten.

Meer weten?

Zeker weten dat uw stagiair niet alsnog als werknemer wordt gezien? Verweer voeren tegen een dergelijke vordering? Neem contact op met mr. B.G.N. Gubbels, specialist op het gebied van het arbeidsrecht.